KURU BUZ İMALATI

KURU BUZ İMALATI


Kuru buz dondurulmuş karbondioksittir. Karbondioksit elementi normal şartlarda gaz halinde bulunur. Yüksek basınç altında sıvılaştırılan karbondioksit gazı daha sonra laboratuvar ortamında gaz haline dönüştürülür. Kuru buzun yüzey ısısı -78.5 derecedir. Yani suyun N.Ş.A. daki donma noktasından selsiyus ölçeğine göre -78.5 derece daha düşük.
Kuru buz bu özelliğinden dolayı dondurma gibi soğuk ortamda taşınması gereken gıdaların taşınmasında kullanılır. Süper soğuk oluşundan ve süblimleşme özelliğinden dolayı dondurma amaçlı işlerde oldukça kullanışlıdır.
Kuru buz süblimleşme özelliğinden dolayı solunması tehlikeli olabilen bir maddedir. Yani dondurulmuş karbondioksit sıvı hâle geçmeden direkt gaz hâline geçer. Bu sebepten ötürü kuru buz bulunduralan ortam çok iyi havalandırılmalıdır. Çünkü karbondioksit havadan ağır bir gazdır ve tabana çöker. Özellikle küçük oda veya araba gibi dar hacimli mekanlarda daha tehlikeli olur. Normal havanın %78′i azot, %21′i oksijen %0,03 kadarı da karbondioksittir. Bu oran %5 ler civarına yaklaşırsa toksik hâle gelir. Karbonmonoksitte toksite sınırı daha da düşüktür.
Kuru buzun bir diğer tehlikeli yanı da onunla temas ettiğinizde ortaya çıkmaktadır. Aşırı soğuk bir madde olan kuru buz elinize aldığınızda hücrelerdeki duyu anında dondurarak yanma olayına sebep olur. Tıpkı ateşle yakılmış gibi bir his ve acı oluşur. Bunun önüne geçmek için kuru buzla çalışırken kalın eldiven giyilmesi tavsiye edilmektedir. Aynı sebepten dolayı yenmez, yutulmaz.